Vaalikuume alkaa jo?

Kunnallisvaalikampanjointi on jo kovassa käynnissä, onhan enää hieman yli vuosi vaaleihin. Vai keksiikö kukaan mitään parempaa syytä, miksi teräviä kommentteja lentää ilmassa vinhaa tahtia? Nyt on kunnallisvaaleja ajatellen mitä parhain irtopisteiden keräämisaika. Kaikki hämäläiset poliitikot ja poliitikon alut kun eivät kuitenkaan ole vielä vauhdissa.

Hyvänä esimerkkinä on sairaanhoitopiirin talousennuste. Ennen kuin asiaa oli ehditty käsitellä edes kuntayhtymän hallituksessa, melkein joka toinen hämäläinen oli ehtinyt lausua jyrkän mielipiteensä ja arvionsa tilanteesta tiedotusvälineissä. Löytyykö vielä joku, joka haluaisi nopeasti ratsastaa aiheella julkisuuteen, ennen kuin tilanteen ei-karmeus alkaa paljastua?

Vaan onhan se niin, ettei hyvillä uutisilla ja onnistumisilla pääse eteenpäin. Kateutta sellainen korkeintaan synnyttää. En muista kenenkään kiitelleen (oikein tiedotusvälineiden kautta) sairaanhoitopiirin johtoa muutaman aikaisemman vuoden hienoista taloudellisista tuloksista. Viime vuoden jälkeenkin syntyi hyvästä tuloksesta vain rutinaa, kun ylijäämää ei maksettu heti kunnille takaisin, vaan se siirrettiin puskuriksi huonompia aikoja varten. Ei, en muista todellakaan yhtään kiitoksen sanaa julkisuudessa…

Niin se menee. 😉

5 kommenttia artikkeliin “Vaalikuume alkaa jo?”
 1. avatar Seppo Rehunen sanoo:

  Kommentoinnin herkkyyteen juuri vaikuttaa se, että viime vuosi oli taloudellisesti niin lupaava. Talouden oikeneminen antoi aihetta olettaa, että nyt on löytynyt/löytymässä tasapaino budjetin ja toteutuman välillä. Alkuvuoden hiljaisuus tuki myönteisiä odotuksia.

  Kymmenen miljoonan euron ennustettu alijäämä on ikävä yllätys. Jos sairaanhoitopiirin itsensä julkistama ennuste on väärä ja tilanne onkin ei-karmea, niin kerro ihmeessä myös meille laskun maksajille. Otamme kiitollisin mielin vastaan pienemmän tappion.

 2. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Olen samaa mieltä kirjoittajan kanssa. Mutta keskussairaalan ylin johto on hoitanut talousasioidensa ulkoisen tiedottamisen luokattomasti. Hyvällä tiedottamisella olisi vaimennettu merkittävästi kritiikkiä. Ihmettelen mm. kunnanjohtajien kokouksen kannanottoa.

 3. Seppo: Minulla ei ole varmaa tietoa, ikävä kyllä. Uutiset sairaanhoitopiiristä tähän aikaan vuodesta ovat toistuvasti olleet kovin synkkiä. Ennen kesälomia ennustetaan optimistisesti, kesälomien jälkeen kovin pessimistisesti.

  Ennustehan pohjaa siihen olettamukseen, että loppuvuoden aikana budjetti ylitetään jatkuvasti samassa suhteessa kuin tähänkin asti. Tätä sairaanhoitopiirin hallitus ei ole kuitenkaan esittänyt yhdeksikään vaihtoehdoksi. Jos kuluja saadaan kuriin hallituksen esityksen mukaisesti ja loppuvuosi mennään budjetin raameissa, tulos tulee olemaan huomattavasti ennustettua parempi.

  Yhden pääkaupunkiseudun kaupungin huhutaan yllyttäneen vaikeasti ylläpidettävien ihmisten muuttamista Helsinkiin. Yhtä lyhytkatseinen keino ei varmaankaan ole käypäinen tässä tilanteessa meillä.

  Tiedotus on vaikea taiteen laji. Siksi monessa organsaatioissa on erillinen viestintäpäällikkö tai -johtaja. Ehkä heidän arvonsa havaitaan pian yhä useamman organisaation leivissä.. 🙂

 4. avatar Seppo Rehunen sanoo:

  Kiitos, Susanna. Odotellaan rauhassa.

  Tosin vuotta on jäljellä enää kolmannes ja isot laivat kääntyvät hitaasti. Vuosikymmenten varrella olen ehkä liikaakin turtunut terveydenhuollon jatkuvaan kallistumiseen. Samaan aikaan olen sitä mieltä, että päättäväisellä pyrkimisellä nykyisten päällekkäisyyksien poistamiseen voidaan kustannusten kasvua hillitä. Samoja potilastutkimuksia ei kannata aina uudestaan ja uudestaan eri organisaatiotasoilla.

 5. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Olen samaa mieltä Susannan kanssa tiedotuksesta. Se on taiteen lisäksi joskus jopa tiedettä. Pienissä keskussairaaloissa ei liene päätoimisia viestintä- ja tiedotuspäälliköitä.

  Hämeenlinnan kaupungilla on viestintäpäällikkö. Mutta viestintä on surkeaa moneen suuntaan (esityslistoilla, mediassa…) Kaikki tämä surkeus ei ole tietenkään hänen vika.

Jätä kommentti

css.php