Kotipesiä laajentamaan

Päivän lehdet kertovat kuntien talouden ahdingosta ja sen myötä kiristyvästä ilmapiiristä. Kireys on ymmärrettävää ja vastakkainasettelu inhimillistä. Ainoa lohtu on, ettei missään kenelläkään suju juurikaan sen paremmin. (?)

Voimme uskotella itsellemme, että selviämme tästä kurimuksesta etsimällä syyllisiä ja sälyttämällä osan vastuusta muualle. Kuitenkin parhaat mahdollisuudet löytää jotain uutta ja tilannetta korjaavaa löytyvät vain päättäväisen yhteistyön avulla. Yhteistyöllä voisimme onnistua ratkaisemaan sellaisia ongelmia, mihin omat pikkurahkeemme eivät riitä.

Kun kenenkään rahat eivät riitä nykyisen palvelutason säilyttämiseen omilla kotinurkilla, kotipesiä on ryhdyttävä laajentamaan. On oltava valmis alistumaan siihen vaihtoehtoon, ettei ihan kaikkia palveluja voi saadakaan enää kulman takaa. Silloin yhteistyöllä (kunnat ja kuntayhtymät) voidaan saada aikaan toimivia ja taloudellisesti toimivia ratkaisuja. Siis jos olemme valmiita hieman joustamaan ja luopumaan syyllisten etsimisen iäti virkistävästä ilosta.

Myönnän, ettei ratkaisujen keksiminen yhteistyönkään avulla ole helppoa, muutenhan ongelmat olisivat jo ratkaistu. Eikä onnistuminenkaan ole ollenkaan varmaa, ehkei edes kovin todennäköistä. Mutta onko meillä varaa olla yrittämättä?

Jätä kommentti

css.php