Puhdasta vaalimatematiikkaa

Kummastelen, hämmästelen ja oudoksun sitä logiikkaa ja matematiikkaa, jolla jotkut tekevät tätä kunnallisvaalityötä itsensä, puolueensa tai lähimmäisensä puolesta. Joidenkin ajanlasku näyttää päättyvän vaalipäivään – useimmilla meillä elämä jatkuu sen jälkeenkin. Kaikki heitetty rapa ei siis jää lokakuun loppuun eikä marraskuun alussa aloiteta puhtaalta pöydältä.

Erityisesti yrittäjien kuvittelisi ajattelevan elämää hieman pitemmälläkin tähtäimellä. Me kaikki olemme mahdollisia asiakkaita myös vaalien jälkeen.

Haluanko ostaa palveluita/hyödykkeitä itselleni tai työnantajalleni taholta, joka käyttäytyy epäasillisesti, arvostelee ja niputtaa ihmisryhmiä leimaavasti ja esittää tarkoitushakuisesti perättömiä tai puoliperättömiä syytöksiä julkisesti melkein kenestä tahansa? En varmasti!

Minun matematiikkani kertoo, että luotettavuus, uskottavuus ja arvostettavuus kerääntyvät koko ajan henkilöllä kuin henkilöllä aina samaan henkilökohtaiseen pottiin tai vastaavasti katoaa sieltä.  Ne tahot, joista olen saanut vaalikampanjoinnin aikana epäasiallisen, epäluotettavan ja melkein vaarallisen aggressiivisen räyhääjän maineen, säilyttävät sen maineen mielessäni myös vaalien jälkeen, näin se vain on. Sellaisten tahojen kanssa ei haluta tehdä yhteistyötä henkilökohtaisessa elämässä. Vaalit loppuvat, elämä ei. Se on puhdasta vaalimatematiikkaa.

 

4 kommenttia artikkeliin “Puhdasta vaalimatematiikkaa”
 1. avatar Irma Taavela sanoo:

  Hei Susanna

  Tämä ”kirjeenvaihto” täällä blogeissa on normaalia keskustelua, johon minusta tiukkakin sellainen ja eritoten tärkeistä asioista keskustellessa kuuluu.

  Itse pidän hyvin tärkeänä lakia yhdenvertaisuudesta ja ennen kaikkea sen hengestä: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2004/20040021

  Hauskaa viikonloppua
  Irma

 2. avatar Jari Ranne sanoo:

  Terve, tarkennatko, minkälaisista asioista mielestäsi on viime kuukausien poliittisissa keskusteluissa räyhätty tai heitetty aiheettomasti lokaa?
  Onko räyhäämistä tiukka kritiikki silloin, kun kritiikillee on perusteluja, ja kritiikin kohteet eivät ota kritiikistä opiksi? Kumpi taho silloin menettää luottamuksen? Kumpi taho silloin likaa pöydän uudelleen ja uudelleen?

 3. Hei Irma!

  Ihan ”normaaliksi” tätä keskustelua en itse kutsuisi. Blogien (yleensäkin) keskustelu poikkeaa aika lailla ns. tavallisesta keskustelusta. Mutta asiallista se on onneksi melkein aina. Kannanotot kuuluvat minunkin mielestäni asiaan. Erityisen paljon ihailen Kari Ilkkalaa, joka osaa tiukan asian käsittelyn taidon, muttei tunnu koskaan alittavan asiallisen käyttäytymisen rajaa..

  Oikein mukavaa viikonloppua sinullekin, Irma!

 4. Hei Jari!

  Täytyy myöntää, etten ole niin tarkkaan seurannut keskustelua, että osaisin oikeamielisesti eritellä aiheettoman loan heittämisen tapauskohtaisesti. Mutta muutamiin esimerkkeihin olen törmännyt, vaikka kyseessä voi toki olla vain minun herkkänahkaisuuteni. Koska kyseessä on kovin henkilökohtainen näkökulma, saattaa hyvinkin olla, että kaikki muut kokevatkin saman sanankäytön aivan asialliseksi. Siksikin sormella osoittaminen olisi kohtuutonta.

  Räyhääminen näin omasta näkökulmasta on sitä, että tulee kova myötähäpeän olo kirjoitusta lukiessa. Sekin on subjektiivista. Siis henkilökohtainen kokemus. Asiallisesti kirjoitettuna ja yhtä asiallisesti perusteltuna sama asia ei enää tuntuisikaan räyhäämiseltä. Kyse on siis siitä, MITEN kritiikki annetaan, ei niinkään siitä, kuka kritiikin antaa tai mistä asiasta kritiikki annetaan. Ja jälleen kerran tämä on vain minun kapea näkökulmani.

  Luottamuksen menettäminen on sekin aika henkilökohtainen kysymys. On varmasti paljon niitä, jotka eivät luota kehenkään meistä blogien kirjoittajista ja kommentoijista. 😉 Ja sitten on niitä, joiden luottamus on niin luja, ettei sitä horjuta mikään, ei edes iso lipsuminen asialinjalta. Minä itse olen kuluttajana ja ammattini edustajana kriittinen. Ajan jääräpäisesti markkinatalouden logiikkaa kieltäytymällä ostamasta mitään sellaiselta taholta, johon olen menettänyt luottamukseni. Aina löytyy jokin hyvin käyttäytyvä taho, jolta voin ostaa saman palvelun paremmalla mielellä 🙂

  Uudistavaa ja rentouttavaa viikonloppua, Jari!

Jätä kommentti

css.php