Tiesitkö tämän potilaan oikeuksista?

Uusien kokemusten kannustamana etsin netistä tietoa potilaan oikeuksista. Sitä tietoa löytyikin helposti.Sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta löytyi hyvin tietoa, jota aion jatkossa pitää mukanani.

Erityisesti arvostan kohtia:

 • ”Oikeus hyvään kohteluun, niin että potilaan ihmisarvoa, vakaumusta ja yksityisyyttä kunnioitetaan.
 • Hoito tapahtuu yhteisymmärryksessä potilaan kanssa. Hoidon aloittamiseksi hankitaan aina kun mahdollista potilaan tai hänen laillisen edustajansa, lähiomaisensa tai muun läheisensä suostumus.
 • Alaikäisen potilaan mielipide hoitotoimenpiteeseen otetaan huomioon silloin, kun alaikäinen on kyllin kehittynyt sen ilmaisemaan. Alaikäisen kehitystason arvioi lääkäri tai muu terveydenhuollon ammattihenkilö.
 • Potilaalle annetaan tiedot hänen terveydentilastaan, hoidon merkityksestä, eri hoitovaihtoehdoista ja niiden vaikutuksista sekä muista hänen hoitoonsa liittyvistä seikoista.”
Nämä kuulostavat mielestäni juuri tällä hetkellä aivan erityisen kohtuullisilta tavoitteilta.
Potilaan ja omaisten oikeuksista soisi saavan tietoa jo siinä vaiheessa, kun henkilö joutuu kirjautumaan potilaaksi. Silloin yhteistyö lähtisi paljon rakentavammista ja toimivammista lähtökohdista.
www.susannahietanen.fi
10 kommenttia artikkeliin “Tiesitkö tämän potilaan oikeuksista?”
 1. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Kirjoitat potilaan oikeuksista. Jossain kirjoitit jotta matkustat mieluusti kauemmaksikin jos saat hyvää hoitoa, palvelua yms sairaanhoitoalalta. Oliko näin? Olikohan kyseessä yksityispuolen hommat?

  Olet kunnallisvaaliehdokas, käsittääkseni et ole valtuustossa. Olet jossain, jossa kenties päätetään Kanta-Hämeen keskussairaalan asioista, siis poliitikkona, luottamustoimessa. Kuulutko mielestäsi siihen ryhmään joka päättää ko sairaalan asioista? Jos et kuka/mikä/ketkä päättää Sinun mielestäsi?

  Kuulun valitettavasti siihen väestönosaan jolla ei ole varaa hoidatta itseäni yksityisesti. Olen odottanut pääsyä keskussairaalan erikoislääkärille yli vuoden, puolitoista kai? Siis lähete Lammin terpparista on kirjoitettu toukokuussa 2011. Olen tiedustellut, hoputtanut ja painostanut ja viimein pääsinkin ko tohtorin luo. Hänellä oli minulle aikaa tasa kaksi minuuttia. Tunti sovitun ajan jälkeen. Määräsi minua kuulematta kaksi koetta, tutkimusta. Toinen paksusuolen tähystys. Olen siellä selkävaivojeni takia? Minun selkäni on leikattu jo kolme kertaa 1990 luvulla. Vikaa ei saatu korjattua, uusia kylläkin syntyi leikkauksessa.

  Nyt olen sitten ollut yli kahdeksan viikkoa yhtäjaksoisesti ripulilla toimenpiteen takia, johtuen ko tohtorin tahdosta ja hyvästä käsihykieniasta. Kahdesti ole hänet tavannut, koskaan ole nähnyt käsiään pesevän. Vattakirurki?

  Jos kuulut siihen porukkaan joka vastaa keskussairaalasta, ja itse hoidat itsesi ja läheisesi siellä jonne on matkaa oletko koskaan ajatellut meitä jotka taloudellisesta pakosta joudumme tyytymään edelläkuvattuun hoitoon ja kohteluun?

  Niin kirjoitit potilaan oikeuksista?

 2. Hei, Erkki

  Niin minä kuin perheenjäsenenikin olemme sairaalan asiakkaina juuri nyt. Jos riittävän hyvää hoitoa ei saisi täältä, vaan pitäisi matkustaa kauemmas, olisin valmis siihen. Oman ja läheisen terveyden hoitamisen kohdalla välimatka hoitoon ei ole se tärkein tekijä, vaan hyvä ja luotettava laatu. Ei meidän keskussairaalassammekaan kaikkia operaatioita tehdä. Esimerkiksi elinsiirrot tehdään muualla. Jos tarvitsisin kipeästi elinsiirtoa, huolisin sen mieluusti missä tahansa, missä sen voisin saada turvallisesti ja hyvässä hoidossa. Sitä minä sillä matkustamisvalmiudella tarkoitin.

  Olen sairaanhoitopiirin hallituksessa ja siten mukana päättämässä monesta asiasta. Operatiinen johtaminen on tietenkin sitten sairaalan johdon vastuulla ja arjen päätöksiin, kuten missä järjestyksessä potilaat pääsevät vastaanotolle, minulla ei ole osaa, arpaa eikä osaamistakaan.

  Minullakaan ei ole varaa hoidattaa itseäni yksityisellä sektorilla, mutta lähimpäni puolesta olisin valmis vaikka ottamaan lainaa sitä varten, jos se takaisi hänelle riittävän hyvää hoitoa.

  Täytyy myöntää, että tällä hetkellä sairaalan vakiovieraana arvostan kovasti sitä, että sairaala on kävelymatkan päässä. Olen kiitollinen siitä hyvästä hoidosta, jota minä ja perheemme olemme sieltä saaneet. Potilaan oikeuksista olisin mielelläni ottanut tietoa suoraan sairaalasta. Nyt kaivoin itse tiedon nenäni eteen netistä. Ja siksi kirjoitin niistä blogiini, että muut tarvitsevat saisivat saman tiedon ehkä hieman helpommin.

  Sairaalan jonot ovat paikka paikoin aivan liian pitkät ja se on meillä hallituksessakin tiedossa. Uskon, että johto tekee kaikkensa jonojen purkamiseksi kohtuullisen mirttaisiksi mahdollisimman pian.

  Ystävällisin terveisin,
  vaaliehdokas Susanna – numero 117

 3. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Haet tietoa potilaan oikeuksista? Etkö mitenkään törmännyt jo potilasasiamiemeen, K-Hsk:ssä Elise Kuismanen?

  Kysyitkö henkolökunnalta ja jos, etkö saanut Kuismasen yhteystietoja? Siihen heillä on velvollisuus jokaisella klinikalla ja osastolla. Kortteja on oltava saatavilla potilaan sitä pyytäessä.

  Olet sairaalan ”johdossa” etkö tätä tiennyt? Taitaapi yleistietosi terveydenhoitoalalta perin heikko vai onko muu syy ettet potilasasiamiesjärjestelmää halua esiintuoda ja muille neuvoksi antaa?

  Ihmettelen?

 4. Hyvä Erkki: Minulla on tapana etsiä itse mahdollisimman paljon tietoa – ja mahdollisimman nopeasti. Se yleensä toimii ja toimi tälläkin kertaa. Tiedon etsimisessä ei ole mielestäni mitään vikaa. Jopa sairaanhoitopiirin hallituksen jäsenet saavat ymmärtääkseni olla oma-aloitteisia ja kaivaa faktoja esiin. Potilasasiamiehelle jää enemmän auttaa muita, kun minä olen itse aktiivinen.

  Eikä minun mielestäni tiedon jakamisessakaan ole mitään vikaa. Minusta on reilua kertoa aina muillekin, mistä ja millaista tietoa löytyy. Sairaalan tiedottajaksi en kuitenkaan aio ryhtyä. Potilaan oikeudet pätevät muuten myös yksityisellä puolella ja tarveyskeskuksissa.

  Ystävällisesti vaaliehdokkaasi Susanna, nro 117 🙂

  http://www.susannahietanen.fi

 5. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Jep, jatka vaan tiedon hakemista ei se pahaksi näytä Sinulle olevan!

 6. avatar Seppo Mäkinen sanoo:

  Hei vaaliehdokas Susanna!

  Hoidatko siellä sairaanhoitopiirin johdossa, että sairaalassa on kaikilla osastoilla riittävästi resursseja ja osaava, toimiva johto. Kysyhän siellä, hallituksen jäsenenä, millä osastoilla hoitotakuuajat paukkuvat ja ryhdy toimeen. Vielä ehdit vaikuttaa ja toimia, sekä osoittaa johdolle, mihin tarvitaan resursseja. Eikö kykypuolue anna siihen eväät ja toivoa on saada asiat vielä kuntoon tämän vuoden puolella, eikö niin!

  Seppo Mäkinen

  • Hei Seppo

   Jos pystyisin tuosta vain vastaamaan haasteeseesi, asia olisi toki jo järjestyksessä:-) Seuraamme hallituksessa säännöllisesti hoitotakuujonoja ja tarjoamme toimivalle johdolle kaiken osaamisemme ja kekseliäisyytemme, jotta tilanne saataisiin paremmaksi. Samaan aikaan sairaalan johto tekee kaiken voitavansa tilanteelle.

   Hoito- ja lääkärihenkilöstön pula aiheuttaa harmaita hiuksia muuallakin kuin meidän sairaalassamme. Tiedän toki, ettei se lohduta ollenkaan, että ongelma on samankaltainen muissakin sairaanhoitopiireissä.

   Hyvien rekrytointien lisäksi on tärkeää saada sairaalasta vetovoimainen ja hyvinvoiva työpaikka. Siihen tarvitaan hallituksen ja johdon lisäksi koko henkilökunnan panostusta. Teen toki omalta osaltani kaiken voitavan tämän vuoden lopussa, kuten olen tehnyt tähänkin asti. Kuuntelen mielelläni uusia ehdotuksia tilanteen ratkaisemiseksi.

   Yst. Susanna, 117 🙂

 7. avatar Seppo Mäkinen sanoo:

  Tilanteessa, jossa (lakisääteiset) hoitotakuuajat paukkuvat, joku ei tee tehtäviään. Joko sairaalan johto laiminlyö tehtäviään, ei osaa henkilöstojohtamista tai valvontavelvoitettaan, tai hallitus ei hoida tehtäviään tai laiminlyö valvontavelvoitettaan. Perusperiaate silloin on vaihtaa porukkaa.

  Tietysti, jos ei välitetä, niin annetaan tilanteen jatkua samanlaisena, vaikka valvova viranomainen (esim. AVI) antaa muikkareita. Silloin vain ”rapsutetaan toistensa selkiä”, mikä on yhdenlaista hyvä veli toimintaa.

  Miksi näin annetaan tapahtua, kysyy veronmaksaja ja äänestäjä?

 8. Hei Seppo!

  En jaksa uskoa, että kukaan olisi laiminlyönyt tehtäviään. Ehkä emme vain ole olleet riittävän hyviä. Hallitustyössä pari ensimmäistä vuotta menee väistämättä sisäänajoon, joten jokainen vaihtotilanne tuo lisää osaamattomuutta – ainakin joksikin aikaa.

  Tähän tilanteeseen on syitä vaikka muille jakaa. Jos rahaa olisi enemmän, moni ongelma häviäisi puhtaasti rahan voimalla. Joitakin osaajia on sen sijaan vaikeaa saada palkattua isommalla rahallakaan. Jokainen työpaikan vaihto ja eläkkeelle jäänti verottaa sairaalan osaajakaartia. Mutta tähän rekrytointiin me hallituksen jäsenet emme voikaan osallistua.

  ’Luovutan’ paikkani (vaikken luottamustehtäviäni voi valitakaan) mielelläni jollekin toiselle, joka tekee homman minua paremmin. Varmasti on monta ongelmaa, joiden ratkaisemiseen minun osaamiseni ei riitä. Mutta yhtään en ole jättänyt tekemättä, vaan aidosti olen kaikkeni antanut ja uutta opetellut. En minä mielestäni mikään huono vaihtoehto ole ollut. Selkiä ei ole tullut rapsuteltua puolin eikä toisin…

  Mutta uusiutumista tapahtuu hallituksen osalta vaalien myötä joka tapauksessa. Toivottavasti seuraavaankin hallitukseen saadaan yhtä motivoituneita tekijöitä kuin me olemme olleet. Jos ovat vielä vähän osaavampia ja fiksumpia, niin sehän on vain hienoa! 🙂

  Ystävällisin terveisin,
  kuntavaaliehdokas Susanna, nro 117

  http://www.susannahietanen.fi

Jätä kommentti

css.php