Kuntademokratiaa uudistamaan

Aalto-yliopiston tutkimusjohtaja, tulevaisuuden tutkija Mika Aaltonen haluaisi Suomen kehittävän demokratiaansa niin, että kansalaiset voisivat osallistua ja vaikuttaa muutenkin kuin vaaleissa, kertoo Yle. Aaltonen näkisi, että kuntalaiset voisivat hyvinkin osallistua päättämään muunmuassa osasta budjettia.”Olen aivan varma, että suomalaiset pystyvät sanomaan mielipiteensä muustakin kuin siitä, kuka laulaa tai tanssii parhaiten”, hän kärjistää.

Kuntademokratiassamme olisi todellakin edelleen kehittämistä. Maailman ja yhteiskunnan muuttuessa yhä nopeammin neljän vuoden kaiken kattava valtuustovaltakirja ei enää tunnukaan niin demokraattiselta kuin ehkä aikaisemmin. Kuntalaisten pitäisi päästä mukaan päätöksen tekoon nykyistä useammin heitä koskevissa konkreettisissa asioissa.

Esimerkiksi Toriparkin suunnittelussa hämeenlinnalaisten pitäisi päästä sanomaan vaikuttavan sanansa vahvemmin kuin esimerkiksi nettikyselyn kautta. Sama pätee Etelärannan suunnitteluun ja Ahveniston kunnostamiseen. Kuntalaisten mielipiteiden pitäisi painaa vahvasti näissä asuinympäristöömme vaikuttavissa suunnitelmissa. Näiden ja monien muidenkin tulevaisuuden suunnitelmien ja päätösten kohdalla tarvitaan nelivuotisen kuntapäättäjän valtakirjan lisäksi neuvoa antava tai jopa sitova kanta hämeenlinnalaisilta. Meillä olisi nyt erinomainen mahdollisuus olla demokratian kehittämisen edelläkävijöitä.

Jätä kommentti

css.php