En voi kannattaa karenssipäivää

En osaa ollenkaan kannattaa sairausloman palkatonta karenssipäivää, vaikka moni kokoomuslainen näyttää olevankin sen kannalla. Onneksi Kokoomuksessa saa olla eri mieltä – erilaisuus on vahvuutta tässäkin.

Ihminen ei ikävä kyllä voi valita terveyttään. Jos voisi, luulisin kaikkien valitsevan itselleen terveyden sairauden sijaan. Karenssipäivästä kärsisivät käytännössä kaikkein eniten ne, joilla on terveyden kanssa muutenkin huolia. Perusterve ihminen ei välttämättä osaa ajatella sitä tilannetta, kun sängystä ei pääsekään ylös tai kivut vaivaavat aamusta iltaan. Sairastunut ihminen kaipaa työyhteisöstä tukea ennemmin kuin palkattomia karenssipäiviä.

Mielenterveyden ongelmista osa saa vauhtia huonosta johtamisesta. Huonoa johtamista ja sen aiheuttamia terveysongelmia ei poisteta karenssipäivillä, vaan esimiestyötä ja johtamista kehittämällä. Lisäksi työperäisiä sairastumisia on montaa muutakin lajia. Minusta ainakin olisi kohtuutonta, että työpaikan sisäilmaongelmien vuoksi sairastunut henkilö joutuisi maksamaan karenssia työn aiheuttamasta työkyvyttömyydestä.

Lintsaamiseen pitää puuttua johtamisella. Sairastuneiden rokottaminen ei auta siihen.

Ehdokkaasi Susanna (117)

www.susannahietanen.fi

10 kommenttia artikkeliin “En voi kannattaa karenssipäivää”
 1. avatar Juhani Lemström sanoo:

  Kohtuus kaikessa

  Suomalainen yleinen ajattelu lähtee poikkeuksetta siitä, että työnantajalle annettu oikeus johtaa aina ja vääjäämättä kohtuuttomuuteen, mutta työntekijälle annettu oikeus aina kohtuullisuuteen. Tämä aloite ja keskustelu on taas yksi onneton tapahtumasarja osoittamaan sen syvän epäluottamuksen, joka työnantajia kohtaan vallitsee. Kun ne kerran ovat niin surkeita, on hyvää kehitystä että tämän ikeen alla olevien työntekijärassukoiden määrä vähenee. Saammeko lakeja ja säännöksiä suoltamalla sen parempia työnantajia vai olisiko asetelmassa jotakin perustavaa laatua olevaa korjattavaa? Esimerkiksi enemmän päätös- ja soveltamisvaltaa työpaikalle?

 2. Hei Juhani

  Minä koin asian niin, että aloite karenssipäivästä oli epäluottamuslause työntekijöitä kohtaan. Epäluottamusta lienee molempiin suuntiin, vaikka molemmissa ’leireissä’ on paljon luotettaviakin osapuolia.

  Olen samaa mieltä, että aleilla emme saa työpaikkoja toimivammiksi. Johtamista ja työyhteisötaitoja tulee kehittää jokaisessa työpaikassa.

  Oman perheen terveystilanne tällä hetkellä herättää minut vain entistä vahvemmin ajattelemaan asiaa sairastuneiden ihmisten kannalta. Siis ihan oikeasti sairastuneiden.

  Yst. Susanna Hietanen, nro 117
  kuntavaaliehdokas

 3. avatar Juhani Lemström sanoo:

  Omaa ja yhteisvastuuta vai yrityksen vastuuta?

  Hyvinvointiyhteiskunta koettaa pitää meistä silloin huolta, kun emme oikein itse esim. sairauden takia pysty omaa vastuutamme kantamaan. Monen liiketoiminnan kilpailukyvyn kannalta yrityksen vastuu näistä suoraan työhön kuulumattomista kuluista on äkkiä kohtuuton. Tosi helposti vaikka perhevapaiden ja muiden sinänsä ihan hyvien asioiden kulut on työnnetty ja ollaan työntämässä yrityksille. Näissä kuten joissakin muissakin asioissa olemme aika mestareita loppujen lopuksi ampumaan omaan jalkaan. Kannattavan työn tuloksista se yhteinen hyvä kuitenkin syntyy.

 4. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Minäkään en kannata palkatonta karenssipäivää.

  Aikanaan kaupungin liikelaitoksen toimitusjohtajana poistin koko henkilöstöltä lääkärin tai terveydenhoitan todistuksen toimittamisvelvollisuuden kolmen ensimmäisen sairauspäivän osalta. Niiltä piti täyttää ainoastaan lappunen. Sekin muiden syiden vuoksi kuin itse sairauden. Päätöksen jälkeen sairauslomat vähenivät. Hieman myöhemmin selvitin perusteellisesti henkilöstölle ja luottamusmiehille, että palkka maksetaan vain, jos henkilö on sairas säännösten ja työehtosopimusten mukaisesti. Kului vähän aikaa ja katsoin aiheelliseksi ilmoittaa eräälle alaiselle, että nyt palkkaa ei makseta ”sairausloman” ajalta. Hänen poissaoloon oli selvästi sellainen syy, joka ei oikeuttanut palkalliseen lomaan. Henkilö ei kiistänyt perusteitani. Tämän jälkeen tuli toinen lähes samanlainen tapaus. Palkan maksamatta jättäminen levisi yli 100 päätoimisen henkilöstön keskuuteen. Kas kummaa: Jälleen päivän sairauslomat vähenivät. Mitä tästä kannattaa ottaa opiksi? Kaikki ”sairauslomat” eivät ole palkallisia. Esimiesten pitää olla – paitsi hyviä esimerkkejä – jämäkkiä näissäkin asioissa.

  • Vastaava käytäntö on voimassa meilläkin tänäkin päivänä. Esimies päättää aina tapaus kerrallaan, onko sairausloma palkallista vai palkatonta. Jos esimies hoitaa hommansa niin kuin pitää, ’turhat’ sairauslomat kyllä karsiutuvat. Esimiehellähän on lisäksi oikeus vaatia sairauslomatodistus juuri omasta työterveyshuollosta. Tämän pitäisi viimeistään vähentää turhuuksia.

 5. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Päivä palkatonta, sitten kaksi viikkoa 80% sairaspalkalla mutta mitä sen jälkeen?

  Mikä oli kokoomuksen ehdotus/vaatimus päivän ja kahden viikon jälkeen?

  Siitä ei kukaan puhu tai kirjoita mitään?

  Mitä se kokoomuksen puoluehallitus äänestäen päätti, ketkä puolesta ketkä vastaan?

  • Hyvä kysymys.

   Suhteellisen kokeneena tiedon kaivajanakaan en tahdo löytää tästä varmaa tietoa.

   Lehtikattaus-nimisestä blogista löysin tällaisen lauseen:
   #Kokoomuksen puoluehallitus oli esittänyt aloitteen hylkäämistä, mutta puoluevaltuusto hyväksyi sen äänin 28-17.”

   Kyse on blogikirjoituksesta, joten ihan varmaa tietoa tuo ei ole.

   Aloite koskisi ymmärtääkseni muutosta noihin kahteen ensimmäiseen sairauslomaviikkoon, muu jäisi ennalleen. Jos jostain löydän parempaa tietoa, lupaan ilmoitella.

   Susanna Hietanen, 117
   kuntavaaliehdokas (kok)

   http://www.susannahietanen.fi

 6. avatar Aarno Järvinen sanoo:

  Hyvää yötä
  Taitaa jo Kattaistakin kaduttaa päiväkarenssitölväisy.
  Aarno Järvinen

 7. avatar Heikki.Koskela sanoo:

  Tervehdys kaikille!
  Tässä on työntekijän ja työnantajan välinen ristiriita. Työntekijän pitäisi periaatteessa työllään tienata oman palkkansa lisäksi lisäarvoa työnantajalle.
  Aihe ei liity kunnallispolitiikkaan vaan etujärjestöille. Olen kuitenkin miettinyt, että palkan ei pidä sairastellessa joustaa vaan lomien. Parikymmentä sairaspäivää vie vuodessa pari lomapäivää. Jossain vaiheessa tulevaisuudessa joudumme miettimään työn tuottavuutta Suomessa.
  Elämme työstä t. Hessu K. (320)

  • Ja asiahan ei suinkaan ole missään määrin yksinkertainen. Esimerkiksi itse toimin tällä hetkellä asiantuntijatehtävissä. Nuhakuumeen iskiessä minun täytyy ennen sairastamaan lähtöäni hoitaa työt sille tolalle, että poissaoloni onnistuu. Sairauslomalla niinä päivinä, kun kuume ei ole liian kova, hoidan käytännössä kaikki akuutit asiat. Ja töihin palatessa minua odottaa luonnollisesti kaaos.

   Ketään ei palkata tilalleni ja jotakuinkin kaikki työtehtävät on työlistallani kuitenkin, vaikka lepäänkin kotona kipeimmän piikin. Minä siis teen nuo kaikki työt tavalla tai toisella. Rytmitys vain muuttuu.

   Nämä velvoitteet hoitaa työtehtäväni sairastamisesta huolimatta eivät johdu työnantajan vaatimuksesta, vaan omasta ammattiylpeydestäni. Enkä ole edes poikkeuksellinen yksilö tässä suhteessa, vaan ennemminkin tyypillinen asiantuntijatehtävässä toimivan perikuva.

   Pitäisikö palkkaa maksaa typaikalla vietetystä ajasta vai tehdystä työstä? Siinäpä kysymys 😉

   Yst. Susanna (117)
   http://www.susannahietanen.fi

Jätä kommentti

css.php