Logiikan alkeita

Koska logiikasta näyttää olevan vallalla kovin maallikkomaisia näkemyksiä, kertaan tässä perusteita. Kyseessä on <=> eli jos-ja-vain-jos -määritelmä.

Tähän tarvitaan lähtökohdaksi parikin erilaista määritelmää (algebrassa ja logiikassa lähtökohtana ovat määritelmät = absoluuttiset totuudet), joiden perusteella voidaan laatia lauseita (määritelmistä ja todistetuista lauseista johdetut totuudet).

Syy- ja seuraussuhde on näissä absoluuttinen (=näin tapahtuu aina).  Jos siis Aino ei pysty aitomaan 400 metrin aitoja alla 60 sekunnin, hänen paras aikansa on siis parhaimmillaan 60 s. Tällöin siis Ainon ennätys (400 m aj.) > 60 s  aina.  Siis käytännössä aina (varmuudella) ennätys on yli 60 s. Toivottavasti tämä auttaa alkuun.

Mennäänpä askelta vaativampaan logiikkaan: ”Se, että tekee virheitä” <> (=ei ole yhtäsuuri kuin) ”Ei tee aina parhaansa”. Tai vastaavasti toisin muotoiltuna ”Se, että tekee virheitä” <>” Tekee aina parhaansa.”

Kun logiikkaa viedään yhteen suuntaan, se ei ole ollenkaan sama kuin negaatio toiseen suuntaan. Siksi logiikan lauseissa on ”jos-ja-vain-jos”.  Ensin täytyy todistaa toiseen suuntaan (jos) ja sitten toiseen suuntaan (ja vain jos). Vasta sitten lause on pätevä. Logiikka on aivan muuta kuin todennäköisyyslaskenta.

Jos vielä vaikutan aiheeseen liittyen osaamattomalta, kohtaan itse kunkin kovin mielellään ihan kasvotusten. Algebran ja logiikan valmennus sujuu silloin paljon tehokkaammin 🙂

Yst. Susanna, kunnallisvaaliehdokas nro. 117

Sinun asiallasi!

www. susannahietanen.fi

4 kommenttia artikkeliin “Logiikan alkeita”
 1. avatar Kari Ilkkala sanoo:

  No kappas Susanna,

  logiikan alkeet ovat näemme oman erillisen ketjunsa aloittamisen väärtti. No ei se mitään, olet taatusti minua ylivoimaisesti pätevämpi matemaatikko, joten anna palaa. Tosin luonnollisen kielen purkaminen symboleiksi tai argumenteiksi ja konnektiiveiksi jättää tarkoitushakuisuudessaan toivomisen varaa – jätit vilpittömyyden sopivasti pois absoluuttisen totuuden analyysistäsi.

  Tässä onkin arkielämän logiikan alkeita: kaikkia virheitä ei tehdä vilpittömästi parhaansa tehden. Toivottavasti tämä auttaa alkuun tosimaailman ristiriitaisten intressien ja motiivien ymmärtämisessä ja kohtaamisessa.

 2. avatar Sari Rautio sanoo:

  Hyvä Susanna!
  Voimia kampanjointiin,
  Sari

Jätä kommentti

css.php