Engelinranta on kaikkien hämeenlinnalaisten asia

Jos Toriparkkiin ja sen tarpeellisuuteen on helppo ottaa kantaa, Etelärannan – tai Engelinrannan suunnitelmiin on vaikeampi ottaa jyrkkää kyllä tai ei -kantaa. Tämän päivän Hämeen Sanomissa oli ansiokas Katriina Laaksosen mielipidekirjoitus Engelinrannasta.

Mitä vähemmän on tietoa, sitä enemmän liikkuu huhuja ja sitä enemmän syntyy vastustusta. Hienoa, että tästäkin aiheesta saatiin nyt oikein faktapitoinen tietoisku!

Katriinan kirjoituksessa rauhoittavaa oli se, ettei mitään ole vielä päätetty tai sovittu. Paitsi että Hämeensaaren aluetta kehitetään. Ja kehittäminen on ehdottomasti hyvä juttu. Tuoreena hämeenlinnalaisena 18 vuotta sitten kavahdin aina sitä näkymää, mikä moottoritielle tarjoutui muuten niin kauniista kaupungistamme. Sittemmin silmä on sopeutunut tilanteeseen, mutta voisihan se alue kauniimmaltakin näyttää!

Rauhoittavaa oli myös se, että kaupunkilaiset otetaan ihan oikeasti mukaan osallistumaan alueen suunnitteluun. Toivottavasti myös tiedotus on jatkossa aktiivisempaa.

Suuren kerrostalomäärän rakentaminen nopealla aikajänteellä sekä moottoritien katteen päälle että lisäksi vielä Etelärantaan tuntuu niin minun kuin monen keskustelukumppanini mukaan arveluttavalta, jopa uhkarohkealta.Mutta koska mitään ei ole vielä lyöty lukkoon, tulevat valtuutetut (toivottavasti minä muiden mukana) pääsevät vaikuttamaan niin suunnitelmien sisältöön kuin aikatauluunkin.

Vastaan siis ehdottomasti kyllä kehittämiselle (taloustilanteen suomissa rajoissa), mutta varovainen ei tämänhetkiselle suunnitelmalle tällä tiedolla, mitä minulla nyt on. Onneksi tästä ei tarvitse päättää nyt ja tällä tiedolla. Ja suunnitelmakin tässä vielä elää paremmaksi sitä mukaa, kun kuntalaiset pääsevät osallistumaan suunnitteluun. Kuuntelen kuitenkin äänestäjiä avoimesti. Tämä on koko kaupungin ja kaikkien hämeenlinnalaisten juttu, ei vain päättäjien juttu.

 

Yst. Susanna, kuntavaaliehdokas nro 117

www.susannahietanen.fi

 

12 kommenttia artikkeliin “Engelinranta on kaikkien hämeenlinnalaisten asia”
 1. avatar Aarno Järvinen sanoo:

  Ansiokas kirjoitus
  Di Timo Naapuri kirjoitti mielestäni hyvän debatin viime suunnuntai Hämeen Sanomissa otsikolla ”Paasikiventien siirto ei ole järkevää”
  Aarno Järvinen,uusi,numero kuusi

 2. avatar Sari Rautio sanoo:

  Jep, tosiasioiden tietäminen ja tunnustaminen on viisauden alku. Valtuusto on kuullut etelärannasta paljon, ja hallitus tietty vielä enemmän. Avoimia yleisötilaisuuksia on ollut useampiakin, ja nettisivut http://www.engelinranta.fi/ kertovat koko jutun aika hyvin. Kaupungin sivuilta http://www.hameenlinna.fi/Kehittyva-Hameenlinna/Etelaranta/Hankkeen-kuvaus/ taas on löytynyt koko ajan missä mennään. Mikä lienee siinä että osa porukasta haluaa keksiä ihan omat tarinansa, ja uskoa niitä? Vaalitko?

  Etelärannasta(kin) innostuneena,
  Sari

 3. Tietoa ei ole aina helppoa löytää, vaikka sitä olisikin viljalti. Siksikin esittelen omia löytöjäni mielelläni, jospa ne jotakuta helpottaisivat.

  Engelinrannan sivut löytyvät tosiaan Hämeenlinnan www-sivuilta. Sieltä löytyy myös hankkeen arvioitu aikataulu http://www.engelinranta.fi/engelinrannan-hankeaikataulu/ , joka kertoo, että mitään äkkinopeaa ei olla tekemässä.

  Yst. Susanna, kuntavaaliehdokas nro 117
  http://www.susannahietanen.fi

 4. avatar Teppo Turja sanoo:

  Tosi ansiokas raportti on. Tätäkin sivustoa dominoiva Engelinrannan bannerisirkus osoittaa, että homma on ihan alkutekijöissä, ihan vain pienenä alustava heittona yhteiseen tarkasteluun. Bob Helsinki -toimistossa tiedetään, että ontostakin asiasta tulee todellisuutta, kun siitä riittävästi puhutaan – eikä ole paljon väliä, mitä puhutaan.

 5. avatar Seppo Rehunen sanoo:

  Hyvä Susanna

  Kaikin voimin haluan uskoa lauseeseesi ”Tämä on koko kaupungin ja kaikkien hämeenlinnalaisten juttu, ei vain päättäjien juttu.”. Muista tämä ajatus ja toimi sen mukaisesti mahdollisissa tuiskuissa ja tuulissa.

  Erityisen tyytyväinen olen, että toimitusjohtaja Leena Kähkönen alusti ja me asukkaat keskustelimme viime viikolla asiasta kahdessakin eri tilaisuudessa. Tietoa jaettiin kasvotusten. Tieto vähentää tuskaa.

  Sellainen ihan pieni yksityiskohta häiritsee pedanttia mieltäni, kun Leena Kähkönen toisti useaan kertaan varsinkin kirjaston tilaisuudessa, että kyseessä ei ole kaupunginosa. Kuitenkin torilla luki ainakin vielä tänään sunnuntaina isoin kirjaimin ”Kaupunginosa, jota on odotettu 180 vuotta”. Onko suunnitteilla uusi kaupunginosa vai ei?

 6. avatar Aarno Järvinen sanoo:

  Päivää
  Luettu on ja katottu on moneen kertaan. Ainoa mitä saatan itekseni jollakin plusmielellä aatella,on 600 asukasta kaikenlaista säätyä.
  Aarno Järvinen,uusi,numero kuusi

 7. Seppo:

  Lupaan ja vannon toimivani tuon ajatuksen mukaisesti kaikissa tuiskuissa ja tuulissa 🙂

  Yst. Susanna, 117

 8. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Moro Susa!
  En ymmärrä, miksi Eteläranta Oy perustettiin näin aikaisin. Pullerinhalli, Hämeenkaari ja linja-autoasema ovat vasta mietinnässä. Leena Kähkösen olisi voinut myös palkata kaupungin määräaikaiseksi projektityöntekijäksi.
  Paljonkohan kaupungin varoja jo on Eteläranta Oy:n piikissä, ja olisiko niitä tarvittu toisaalla?
  Pitää priorisoida t. Hessu K. 320

 9. Hei, Hessu!

  Kiireen tuntua, kieltämättä. Onneksi on vaalit tulossa 😉

  Yst. Susanna, 117

 10. avatar Seppo Rehunen sanoo:

  Heikki kysyi Eteläranta Oy:n rahoituksesta. Tässä informaatiota:

  ”Perustettava yhtiö on – ainakin alkuvaiheessa – alueen kehittämisyhtiö, joka ei omista maa-alueita. Toimintakonseptin valmistelun aikana selvitetään myös maanomistuksen siirtäminen yhtiöön, mikäli se osoittautuu toiminnallisesti ja taloudellisesti perustelluksi. Kaupungin vuoden 2011 tilausbudjetissa on varattu hankkeelle/yhtiön toiminnan käynnistämiseen 400.000 €.”

  Toimitusjohtaja Leena Kähkösen mukaan (Wetterin auditorio 17. lokakuuta) pääomaa on vielä jäljellä.

 11. avatar Kari Ilkkala sanoo:

  Tervehdys,

  vaan se se on mielenkiintoinen kysymys, että mitä Hämeenlinnan Eteläranta Oy myi 180.000 € edestä viime vuonna, ja varsinkin, kuka osti?

  Koska summa on liikevaihdossa, se tarkoittaa että Eteläranta on luovuttanut 2011 aikana jotakin 180.000 € arvoista… Hmm, mitään aineellista se ei ole voinut olla. Palveluako? Ostotoimari Kähkönen aloitti vasta 1.9.2011, kenelle hänen panoksensa olisi myyty 45.000 €/kk (alv 0), ja mitä hänen panoksensa olisi voinut olla? Oikeuksia? Mitä sellaisia aineettomia oikeuksia Eteläranta Oy:llä olisi, joista voisi rahastaa 180 tonttua?

  Onko kaupunkikonserni löytänyt vaihtoehtoisen tavan rahoittaa Eteläranta -projektia, ja tuon 180.000 € vastakirjaus löytyy jostakin kaupungin tai sen tyttärien kuluista? Ei enää kauheasti yllättäisi…

 12. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Etelärannan (Engelinrannan) hankkeessa ovat tähän asti olleet pielessä mm. seuraavat asiat:

  1. Epäonnistunut alueen arkkitehtikilpailu.
  2. Eteläranta Oy:n perustaminen. Yhtiö on tarpeeton. Siitä ole lisäarvoa vaan lisäkuluja.
  3. Hankkeen asioiden hoidon jakaminen toisalta kaupungille ja toisaalta yhtiölle (lisää byrokratiaa).
  4. Kaupungin kellokkaiden heitot alueen asukasluvusta (jopa 2 000).
  5. Kaupungin kellokkaiden puheet ison tilin tekemisestä (jopa 10 miljoonaa euroa) rakennusoikeuden myynnillä.
  6. Hotellin rakentamisen esiselvistysten käynnistäminen ennen yleiskaavaluonnoksen valmistumista.
  7. Kaavailut asuintalojen rakentamisesta veteen.
  8. Kaavailut Paasikiventien luonteen muuttamisesta oleellisesti ja kadun siirtämisestä nykyisten kerrostalojen melu- ja saasteongelmaksi.

  Jotta kenellekään ei jää epäselväksi, kannatan Engelinrannan kehittämistä. Alueelta pitää purkaa rötisköjä ja sinne sopii hyvin uusia asuinkortteleita. Ehkä jopa keskustan ainoa autojen huoltoasema (linja-autoaseman tienoolle rakennettavaan parkkitaloon?).

Jätä kommentti

css.php